Ferie i en autocamper er den totale frihed, ingen faste klokkeslæt, ingen rejseruter, der skal følges, eller påtvungne samværsformer. Man kan sove, spise eller tage bad, om det er midt i en storby, på en havnekaj, ved stranden eller langt ude i naturen.

Har man ikke selv en camper, er der hjælp at hente hos flere anerkendte firmaer, der har en hel flåde af campere til udlejning gennem kortere eller længere tid. Flere af udlejerneannoncerer både i dagspressen og her i bladet. inden lejekontrakten underskrives, er der mange ting at tage i betragtning, og det betaler sig ofte at indhente tilbud fra flere udlejere og vurdere, hvad man får for pengene.

God ide at leje af større firma

Det betaler sig normalt at leje hos et større firma med eget værksted, hvor faglærte folk gennemgår vognen fra A til Z før hvert lejemål. På den måde er man nogenlunde sikker på, at køretøjet ikke bryder sammen under turen med ærgrelser og spild af kostbare feriedage til følge.

Ved leje hos et firma, der råder over flere campere, har man også større mulighed for at komme af sted til tiden, dersom det lejede køretøj kommer beskadiget eller for sent hjem.Vælger man at leje privat, skal man sikre sig, at køretøjet er forsikret til udlejningsbrug. Det kan være billigere at leje i tyskland, men man må være forberedt på, at man bliver betragtet og modtaget som en tysker, om det så er en fordel eller det modsatte.

Stor forskel på autocampere

Da autocamperen skal danne rammen om ens ferie, og lejeudgiften er flere tusinde kroner, betaler det sig at vurdere, hvad man får for pengene, inden lejemålet underskrives. Motorstørrelsen bliver ikke altid angivet i brochurerne, selv om den er altafgørende for en behagelig tur. Drejer lejemålet sig om en alkovemodel – hvor der er to sovepladser over førerhuset – vil en 1,9 liter dieselmotor være alt for lille, hvis turen går til udlandet, men der er vist også kun få af disse tilbage til udlejning.

Med en 2,5 liter motor er man tilfredsstillende kørende, allerbedst er dog en 2,5-2,8 liter turbodiesel. Benzinmotorer er dyrere i drift, men til gengæld undgår man motorstøjen, der på nogle kan virke generende, medens andre nyder at høre motoren arbejde. Lasteevnen kan variere meget, og det betaler sig at tage den med i overvejelserne, idet fyldte vandtanke, gas m.m. let optager de første 150-200 kg. Personer – minus fører – tæller også med som last.

sovearealernes størrelse og fordeling efter familiesammensætning har også stor betydning for en vellykket ferietur. Unge klarer sig med en sengebredde på 60 cm, men er man lidt ældre, bør 70 cm være absolut minimum, og ikke mindst i varme nætter.

Økonomiske betragtninger

Autocamperen er en stor bil at komme på ferie i. Derfor gælder det om, at man ikke planlægger for lang en tur på for kort tid, da der så bliver for megen kørsel og for lidt ferie. Her vil udlejerne kunne vejlede om, hvad der er passende for det pågældende køretøj.

Lejeprisen varierer efter vognstørrelse og årstid. til lejeprisen kommer brændstofforbrug, og her kan man påregne, at en alkovemodel i gennemsnit kører ni km pr. liter, alt afhængig af manden bag rattet.

Vær opmærksom på, om startgebyr, forsikringer, gasforbrug, toiletvæske m.m. er medregnet i lejeprisen. Er vognen fuldt udstyret med service, kan det lejes, eller skal man slæbe det hele med hjemmefra? selvrisikoen er også værd at tage i betragtning, da den kan være stærkt varierende. i øvrigt er det et ømt punkt, for der kan være stor forskel på, hvad de forskellige forsikringsselskaber definerer som grov uagtsomhed.

Eksempelvis kan man selv komme til at bære det fulde ansvar, dersom man glemmer, at en camper er 3,50 meter høj, og man kører på eksempelvis vejskilte, tagudhæng og ikke mindst baldakiner på servicestationer, der ofte kun har en frihøjde på 3,20 meter.

Det er en ofte forekommende skade, og reparationen kan beløbe sig til op over 100.000 kr., som lejeren kan komme til at hæfte for. Vær også opmærksom på, om forsikringen dækker stenslag på forruden, skader på inventaret m.m.• Husk at fylde diesel i dieseltanken og vand i vandtanken. Er man ikke meget opmærksom, kan man let komme diesel i friskvandstanken, og så vanker der en regning på mindst 25.000 kr., da hele systemet skal udskiftes, og her er der ingen forsikringsdækning.

Bliver man forsinket på turen, kan for sen hjemkomst også blive en dyr affære. Undersøg, hvad det koster pr. time.• Undersøg, om der er parkeringsmulighed for ens egen bil, mens man er på tur.

Avanceret teknik
Da en moderne autocamper er en villa på hjul med dertil hørende tekniske installationer som gas, el, varmeanlæg, varmtvandsinstallation, pumper, køl/frys, vandskyllet toilet, frisk og spildevandstanke m.m., gælder det om, at man inden start er instrueret i disse installationers virkemåde.

For at lejerne kan blive fortrolige med betjeningen, har visse firmaer fremstillet glimrende illustrative videoer, som tilsendes ved lejemålets indgåelse. Det betyder, at lejeren i ro og mag derhjemme kan blive fortrolig med camperens teknik.

Overnatning i autocamper på rastepladser

Kriminaliteten breder sig. Nu er det blevet moderne, at tyveknægte leder bedøvende gas ind i camperen gennem køleskabsristen, for derefter, mens beboerne er bedøvet, at bryde ind i køretøjet og stjæle deres ejendele. Når familien igen vågner med ondt i hovedet, er det en uhyggelig opdagelse, at der i nattens løb har været ubudne gæster, og at tingene ikke ligger, hvor man selv lagde dem. Det kan derfor ofte betale sig at overnatte på en campingplads i stedet for på parkeringsarealer ved havne eller motorveje.

På en campingplads får man den ro, der er behov for, og ikke mindst følelsen af sikkerhed i trygge rammer. Camperens tanke kan tømmes og fyldes, og er der børn med på turen, kan de få sig rørt.

Bevar et godt indeklima

For at holde udgifterne i ave vælger nogle par at tage af sted sammen. Det kan også være en god idé, men skal det blive en vellykket tur, er det vigtigt, at man hjemmefra har tænkt det hele godt igennem og nøje planlægger turen, så man på forhånd er enige om, hvilke afstikkere der skal tages, hvor lang tid man vil være på de enkelte steder m.v. i en camper er pladsen trang, og man er sammen døgnets 24 timer. Derfor er det vigtigt, at hver enkelt medbringer en stor portion tolerance.

Det er som regel ikke de store ting, der skaber problemer, snarere de helt små, som at en af deltagerne til stadighed gnasker tyggegummi, eller at en vil sidde længe oppe om aftenen, mens en anden vil tidligt op og af sted ud på nye oplevelser, og sidst, men ikke mindst, rører man for meget ved en andens pengepung, skal man forvente kraftige reaktioner, der måske slet ikke står i forhold til beløbets størrelse – blot spisevaner kan give problemer. god tur.

0 Comments

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?